Met de toenemende verkeersdrukte in ons land is het ook niet gek dat de verkeersongevallen toenemen. Een ongeluk kan immers zo veroorzaakt worden. Met het nieuwe app- en belverbod op de fiets wordt gehoopt dat het aantal ongevallen met fietsers zal dalen, omdat fietsers beter nu beter op zouden letten in het verkeer. Toch zijn er helaas nog steeds genoeg ongelukken te betreuren. De gevolgen van zo’n ongeval kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Daarom lees je hier wat er allemaal bij komt kijken als je slachtoffer bent geweest van een ongeval. Niet altijd even leuk om te horen, maar het is belangrijk dat slachtoffers hiervan op de hoogte zijn. 

Mogelijkheden op een schadevergoeding

Schadevergoedingen kunnen behoorlijk variëren in prijs. De hoogte van een schadevergoeding verschilt per ongeval, omdat de hoogte wordt bepaald door wie er (gedeeltelijk) aansprakelijk wordt gesteld. Na het onderzoek naar het ongeval kan dit bepaald worden. 

Als de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt, wordt de schade vergoed door zijn verzekeraar en aan jezelf uitgekeerd. Hier kan een geruime tijd overheen gaan. Hou er dus rekening mee dat je kosten wel gewoon doorgaan, zonder dat de vergoeding binnen is. In sommige gevallen kun je alvast wel een voorschot krijgen. 

Wat wordt er allemaal vergoed?

Een ongeval kan meerdere gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een tijdje niet meer kan werken vanwege het ongeval waardoor je inkomsten misloopt. Als de andere partij hier aansprakelijk voor is, dient hij of zij dit te vergoeden. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je huishoudelijke hulp nodig hebt, omdat je niet alles zelf meer kan doen. Ook hier zal je een compensatie voor moeten krijgen. Na een ongeval zul je ongetwijfeld een aantal bezoekjes moeten brengen aan de dokter of fysiotherapeut. Zelfs de reis- en parkeerkosten hiervan worden vergoed. Je bent deze kosten immers kwijt door de fout van een ander. Iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar waar je ook een vergoeding voor krijgt zijn maandelijkse uitgaven die doorgaan zoals sportabonnementen. Hier kan je na een zwaar ongeval natuurlijk geen gebruik meer van maken. Dit is vooral wanneer de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor het ongeval. Als de andere partij maar gedeeltelijk aansprakelijk is dan hoeft het natuurlijk maar voor een gedeelte op te draaien. 

Omdat het proces van een schadeclaim enorm lastig, langdurend en slopend kan zijn, is het soms handig om een letselschade advocaat in dienst te nemen. Zij kunnen je met raad en daad bijstaan in het gehele proces en kunnen ervoor zorgen dat je sowieso binnen krijgt waar je recht op hebt.